Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Maling Mata Indung

September 17, 2007

Rujak Emih

Bi Juju teh tatangga sabeulah kenca imah kuring. Pagawean sapopoena dagang. Nu didagangkeun sarupaning rurujakan. Ti mimiti rujak uleg, rujak cuka, jeung rujak emih. Isuk keneh, biasana geus ngagimbung nu balanja. Tangtu lain meuli rujak da isuk keneh mah bisi nyeri beuteung cenah (baruk ieu bedana urang jeung bangsa deungeun, heu..heu…). Nu ngabring teh pada balanja sayuran, da memang kitu isuk-isuk mah lain rurujakan anu dijual tapi sayuran.

Indung kuring tara tinggaleun, osok milu ngantay di warung bi Juju. Kuring kacida resepna mun dituyun ka warung bi Juju (diajak soteh pedah di imah teu datang nu purah sok babantu di imah, jadi euweuh nu ngajagaa). Padahal mah meureun kacida keselna mun indung kuring kudu mamawa anak bungsuna ka warung. Naon sabab?, aya ku aneh si bungsu teh beuki pisan kana rujak emih.

Rujak uleg jeung rujak cuka mah geus lumrah, tina buah nu bisa nyaangkeun mata cenah, komo mun didaharna panas poe ereng-ereng mah. Ngaranna oge rujak emih, geus tangtu tina emih (mun tina kawat mah rujak kawat hi…hi….). Emih tarigu disebutna teh, kelirna koneng siga emih umumna, biasana dijual kiloan. Emih nu kieu ayeuna masih keneh dipake dina soto emih. Ari baso mah biasana geus langka nu make, biasana sok ku emih instan, emih telor cenah (padahal mah ieu teh merek emih, kitu da urang mah sok sering salah kaprah).

Bi Juju biasa nyimpen emih pikeun dagangeunana dina nyiru lain, cecempeh deui, ditutupan ku daun sacuir. Kusabab tutupna kurang merenah atuh kadangkala mah mun keur usum laleur, jadi tempat eunteupna. Kadangkala mah mun nu jajan teu pati loba si emih teh tepi ka ngirintil tapi garing. Nya dasar tukang dagang kudu aya untung, emih nu kitu oge pasti dijual, komo mun nu jajanna budak mah.

 

cag ke dismbung deui, tos tunduh.

Iklan